اقدامات حمایتی بیمه مرکزی در مسیر تحول فناوری صنعت بیمه

معاون طرح و توسعه بیمه مرکزی در یک گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار شمانیوز با اشاره به تحولات فناورمحور سال‌های اخیر در صنعت بیمه از محصولات تولیدی مبتنی بر هوش مصنوعی در این صنعت توسط استارتاپ‌ها و روش‌های تعیین آیین‌نامه های جدید و اقدامات بیمه مرکزی در حمایت از دانش‌بنیان‌ها خبر داد.
اقدامات حمایتی بیمه مرکزی در مسیر تحول فناوری صنعت بیمه

 به گزارش چشم انداز ،  علی بنیادی نایینی، معاون طرح و توسعه نهادناظر صنعت بیمه در حاشیه برگزاری نمایشگاه و همایش صنعت بیمه درباره تمهیدات بیمه‌مرکزی در پیشگیری از متضررشدن شرکت‌های این صنعت در تورم کنونی، گفت: اولین موضوع که باید در این مسیر دنبال شود تحول دیجیتال است که باید در صنعت بیمه اتفاق بیفتد. برای این منظور باید حتما با رویکرد فعالانه در حوزه تحول فناوری اقدامات به روز را در این حوزه به انجام برسانیم.   
 
وی در خصوص چگونگی برخورد فعالانه با این تحولات و برنامه‌های راهبردی پیش‌رو در این مسیر، توضیح داد: یکی از موضوعات استراتژی‌های مدنظر بیمه مرکزی که در ابتدای امسال اصلاحیه آن انجام شد، توسعه فناوری است. تحول دیجیتال یکی از مباحث حوزه تحول فناوری است که مختص به تولید محصول نمی‌شود. به همین منظور، بیمه مرکزی برنامه‌هایی را در این مسیر تدوین کرده است. 
 
علی بنیادی با اشاره به پیچیدگی‌های صنعت بیمه، تصریح کرد: فاکتورها و حالت‌های مختلفی در تعیین نوع خسارت و روش‌های ارائه محصولات از پیچیدگی‌های صنعت بیمه است که سبب شده تا ظهور فناوری در این حوزه با مشکلاتی همراه شود. نهادهای مالی همانند بانک و بورس در حوزه استفاده از فناوران در تحولات دیجیتال و استفاده از تکنولوژی تقدم دارند. در دنیا نیز فین‌تک‌ها (فناوری‌های مالی و بانکی) بر اینشورتک‌ها (فناوری‌های بیمه‌ای) مقدم بوده‌اند به همین خاطر اینشورتک‌ها دیرتر ظهور کرده‌اند.  
 
معاون طرح و توسعه بیمه مرکزی  درباره اقدامات انجام‌شده توسط بیمه مرکزی در حوزه تحول دیجیتال صنعت بیمه کشور، گفت:  استارتاپ‌ها در مرحله فروش ظهور دارند نه در انتها زنجیره. با توجه به اینکه بیشترین نارضایتی در حوزه خسارت بوده است از فعالان استارتاپی درخواست کردیم که در انتهای فرایند بیمه‌گری یعنی پرداخت و خسارت هم ظهور پیدا کنند و برنامه‌های خود را مبتنی بر این بخش تنظیم و ارائه نمایند. در حال حاضر اپلیکیشن‌هایی در تعیین خسارت از طریق عکس با تلفن‌ همراه توسط استارتاپ‌ها طراحی و ارائه شده است. این استارتاپ‌ها دیتای 10 ساله شرکت‌های بیمه‌ای را جمع‌آوری کرده و با طراحی الگوریتم مبتنی بر هوش مصنوعی محصولاتی متنوع مانند روش تعیین خسارت فوق که گفته‌شد را تولید و عرضه می‌کنند.  
 
بنیادی،اظهار داشت: راه‌اندازی مرکز نوآوری و سندباکس بیمه از برنامه‌های دیگری بود که در این مسیر دنبال کردیم. بدین معنا که با احتمال قراردادن ظهور فعالیت‌هایی که در قالب آیین نامه بیمه مرکزی نخواهد بود، مرکز محیط آزمون (سندباکس) برای این منظور راه‌اندازی گردید تا براساس نوع فعالیت و رفتار موجودیت‌های جدید در صورت لزوم آیین‌نامه‌ها مورد اصلاح و بازبینی قرار بگیرند.

 

دیگران چه می خوانند:

اقدامات حمایتی بیمه مرکزی در مسیر تحول فناوری صنعت بیمه

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟